(Македонски) Пуштање во употреба на претклиничката протетичка лабораторија

Sorry, this entry is only available in Macedonian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Вчера официјално беше пуштена во употреба новата лабораторијата (претклиниката) за фиксна стоматолошка протетика. На настанот, присуствуаше Ректорот на Универзитетот ,,Св. Кирил и Методиј’’ во Скопје, проф, д-р Никола Јанкуловски, проректорката за меѓународна соработка, проф. м-р Гордана Јосифова Неделковска, деканката на Фармацевтскиот факултет, проф. д-р Светлана Куливанова и директорката на Универзитетскиот стоматолошки клинички центар Свети Пантелејмон, D-r Amella Cana.

Во изминатиот период извршивме целосно реновирање на просторијата. За потребите за практичната настава, набавени се 10 симулациони дентални модели –  фантоми, опремени со комплет насадни инструменти и набавка на 10 работни заботехнички маси и нови, ергономски терапевтски столици. Опремата е целосно ставена во функција.

Очекуваме дека со подобрувањето на условите за работа и набавката на нови симулатори ќе се придонесе за стекнување на поголеми практични знаења на студентите од сите студиски програми, како и за унапредување на вештините и знаењата на специјализантите.